Jan van Eyck was tijdens zijn leven wellicht de beroemdste schilder van Europa en stond al vroeg te boek als de "uitvinder" van de olieverfschilderkunst. Dit laatste werd in de 20e eeuw als een legende afgedaan, maar het staat vast dat Jan van Eyck in de ontwikkeling van deze techniek een doorslaggevende rol heeft gespeeld.
Jan van Eyck introduceerde in de schilderkunst een nooit eerder gezien naturalisme dat zijn wortels heeft bij eerdere ontwikkelingen in de miniatuurkunst. De verfijnde olieverftechniek en de op waarneming gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid waren de belangrijkste elementen van de Eyckiaanse kunst die spoedig in heel Europa navolging zouden krijgen. Jan van Eyck verpersoonlijkt ook de overgang van de schilder als een naamloos en bescheiden ambachtsman naar een zelfbewust, geleerd en beroemd individu. Jan van Eyck signeerde en dateerde een negental werken op de lijst of verborgen in het schilderij. Op sommige lijsten is ook zijn devies "Als ich can" aangebracht. Deze elementen wijzen op Jan van Eycks trotse en zelfbewuste houding, een attitude die in de toekomst typerend zal worden voor de kunstenaars van de renaissance. De broers Hubert en Jan van Eyck schilderden tussen 1424 en 1432 Het Lam Gods, een van de beroemdste schilderijen in de wereld.
Kunsthistoricus en bevlogen verteller Peter Thissen heeft jarenlang gewerkt in het onderwijs, op de werkvloer en in het management. Daarnaast is hij altijd bezig geweest met het voeren van een kunstzinnige zoektocht. Dit heeft geleid tot diverse opleidingstrajecten. Hij heeft een master Kunstgeschiedenis behaald aan de universiteit van Utrecht.
In zijn huidige werk in het SiSu centrum in Barendrecht wil hij deze kwaliteiten met elkaar verbinden. Als onderwijsmens weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om de lerende mens centraal te stellen. Als museumdocent wil hij de wereld van de kunst openen. Peter Thissen is een bevlogen verteller. Wij zijn blij hem bij ons te mogen ontvangen.